Hjälp din hud klara vinterkylan

Vår hud har en väldigt viktig funktion i att skydda vår kropp mot bland annat bakterier och virus. Men en välmående hud är också viktig för att vi ska må bra, känna oss bekväma och fina. När huden blir torr, stramar och kanske till och med svider så är det inte roligt. Om det går så långt att den dessutom flagar och blir röd då mår vår hud allt annat än bra.

Det som händer när huden blir torr är att hudens barriär är skadad. Barriären kan förklaras som en slags vägg av tegelstenar med murbruk emellan där tegelstenarna består av döda hudceller och murbruket är fetter. En hel och väl fungerande hudbarriär skyddar vår kropp men har också förmågan att hålla inne fukten i huden.

För att huden ska klara alla påfrestningar som den utsätts för, särskilt här i Norden, med kyla, torr luft, varm och torr inomhusluft behöver vi verkligen vårda vår hudbarriär. En mjuk och smidig, återfuktad hud är inte bara bekvämare utan får oss också att känna oss mer som oss själva.

För att undvika torr och stramande hud och hjälpa huden klara kommande kalla dagar är det bäst att börja bygga upp huden innan det är för sent. Välj produkter som hjälper huden att stänga inne sin fuktighet och med ingredienser som hjälper till att stärka hudens ”murbruk”.

Bra ingredienser att spana efter:

Naturliga oljor som avokadolja, sheasmör, rapsolja, bommulsfröolja som mjukgör. Återfuktande ämnen som glycerin, hyaluronsyra, och mjölksyra som hjälper huden att bibehålla sin fuktbalans. Bra är också att tillföra ceramider till huden. Ceramider är fettsyror som är naturliga beståndsdelar i hudens barriär men som det råder brist på när huden är torr och skadad. Dom funkar som en sköld och håller inne fukten i huden och verkar skyddande utåt.

Vinter med kyla, torr och kall luft och också torr och varm inomhusluft är inte hudens bästa vän. Hjälp din hud genom att ta extra väl hand om den under vintern så kommer både din hud och du att må bättre.